9-weekse compassietraining2024-06-06T09:26:41+00:00

9-weekse compassietraining

Startdatum: 4 september 2024

9-weekse compassietraining

Startdatum: 4 september 2024

Mindfulness betekent aanwezig zijn bij alles wat er is. Heartfulness gaat nog een stapje verder; het gaat over compassie, over het ontwikkelen van een milde en vriendelijke houding ten opzichte van jezelf en van anderen, zeker bij tegenslagen, pijn en lijden.

Door compassie te trainen kun je werken aan ‘heartfulness’, het ontwikkelen van een milde en liefdevolle houding. Het werkt bevrijdend om minder kritisch te zijn naar jezelf. De angst voor het oordeel van anderen wordt daardoor minder. Juist in momenten van stress en tegenslag helpt het als je in staat bent om jezelf en de wereld om je heen vriendelijker tegemoet te kunnen treden. Zelfcompassie is een belangrijke pijler voor wie gelukkig wil leven.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe zelfcompassie je veerkracht, optimisme, doorzettingsvermogen, welbevinden en empathie verhoogt en samengaat met een betere gezondheid.

 • Er is een sterk verband tussen zelfcompassie en een verminderde aanwezigheid van negatieve gemoedstoestanden zoals depressie en stress.
 • Er is ook een sterke relatie tussen zelfcompassie en positieve gemoedstoestanden zoals geluk, tevredenheid met het leven, en optimisme.
 • Ook is er een sterke relatie met een betere fysieke gezondheid.
Tijdens de training krijg je praktische oefeningen om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren. De training geeft naast oefeningen ook inzichten in de werking van ons brein. Hoe komt het dat onze hersenen eigenlijk meer gericht zijn op gevaar en op overleven dan op genieten? En hoe werken systemen die onze emoties reguleren? Wat gebeurt er als deze systemen uit balans raken en hoe kunnen compassieoefeningen deze balans weer herstellen?

Net als bij de Mindfulnesstraining leer je vooral door je eigen ervaring en de uitwisselingen in de groep.

De Compassietraining is een vervolg op en verdieping van de Mindfulnesstraining en is bedoeld voor mensen die mindfulness al beoefenen, maar behoefte hebben aan verdieping en met meer mildheid en vriendelijkheid in het leven willen staan.

De Compassietraining is een vervolg op en verdieping van de Mindfulnesstraining en is bedoeld voor mensen die mindfulness al beoefenen, maar behoefte hebben aan verdieping en met meer mildheid en vriendelijkheid in het leven willen staan.

Tijdens de training krijg je praktische oefeningen om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren. De training geeft naast oefeningen ook inzichten in de werking van ons brein. Net als bij de Mindfulnesstraining leer je vooral door je eigen ervaring en de uitwisselingen in de groep.

De Compassietraining is ontwikkeld door Erik van den Brink (psychiater) en Frits Koster (meditatieleraar) en is onder meer gebaseerd op het werk van Paul Gilbert, Christopher Germer, Tara Brach en Kristin Neff.

“Ben je soms erg streng en kritisch? En dan vooral richting jezelf? Zorg je beter voor anderen dan voor jezelf? Dan kan de Compassietraining iets voor jou zijn!”

Praktisch
Startdatum4 september 2024
Lesdag en -tijdWoensdagavond – 19.30 – 22.00 uur
TrainerCarolien Aarnink
Prijs particulieren€495,00 inclusief btw, inclusief: kennismakingsgesprek, koffie/thee, werkboek, boek ‘Compassie in je leven’ en geleide meditaties in audio.
Prijs werkgevers€595.00 exclusief btw, inclusief: kennismakingsgesprek, koffie/thee, werkboek, boek ‘Compassie in je leven’ en geleide meditaties in audio.
LocatieBakenbergseweg 72, 6814 MJ Arnhem
Contact carolien.aarnink@gmail.com of 06-30111290
StartdatumLesdagen
4 september 20244, 11, 18, 25 september 2024
2, 9, 16, 23 en 30 oktober 2024

Praktisch

 • Startdata: 4 september 2024

 • Lesdag: Woensdagavond
  Lestijd: 19.30 – 22.00 uur

 • Lesdagen:

  • 4, 11, 18, 25
   september 2024
  • 2, 9, 16, 23 en 30
   oktober 2024
 • Prijs particulieren: € 495,- inclusief btw
  Prijs werkgevers: € 595,- exclusief btw

  Inclusief: kennismakingsgesprek, koffie/thee, werkboek, boek ‘Compassie in je leven’ en geleide meditaties in audio.

 • Locatie: Bakenbergseweg 72, 6814 MJ Arnhem

Inschrijven

Meld mij aan voor de nieuwsbrief

Mindfulness is voor iedereen
die bewuster wil leven

Mindfulness betekent met volledige aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. Mindful leven is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Door Mindfulness leer je stilstaan bij het huidige moment en minder belangrijke dingen los te laten. Je leert meer genieten. Ook ontwikkel je nieuwe vaardigheden om met onplezierige ervaringen om te gaan. Zo heb je meer grip op je leven en minder last van stress, spanning of angst. Je leert meer in het hier en nu te zijn, zonder het direct te willen veranderen of erover te oordelen.

Veelgestelde vragen

Wordt mijn mindfulnesstraining vergoed door mijn werkgever?2023-11-30T06:15:20+00:00

Steeds meer werkgevers vergoeden de mindfulnesstraining, mede doordat het een wetenschappelijk bewezen en effectieve aanpak is om met stress en bijbehorende werkdruk te leren omgaan. De mindfulness training past daardoor goed binnen Human Recourses (HR) beleid van deze tijd. Werknemers die een training hebben gevolgd geven aan dat het een positief effect heeft op hun productiviteit, hun mentale vaardigheiden, hun omgang met collega’s en dat ze beter kunnen omgaan met stress. Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden voor vergoeding.

Wordt mijn mindfulnesstraining vergoed door mijn verzekeraar?2023-11-30T06:14:44+00:00

Bij een zorgverzekering met aanvullende dekking heb je bij sommige verzekeraars recht op vergoeding van de kosten van de mindfulnesstraining. Dit gebeurt onder de noemer alternatieve geneeswijzen, preventieve cursussen, psychologische hulp of psychosociale hulp. Aan de vergoeding kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden die de zorgverzekeraar hanteert, één of meer eisen worden gesteld.

Klik op hier om direct naar de vergoedingen voor mindfulness per zorgverzekeraar te gaan.

Ga naar de bovenkant