“…When will you have today…?”

Huangbo Xiyun


Bovenstaande spreuk heb ik een aantal keer moeten lezen voordat ik hem snapte. Hoezo ‘Wanneer zal je vandaag hebben?’ Toch liet dat zinnetje me niet los en na een tijdje begreep ik opeens de strekking. Nu vertaal ik hem voor mezelf als ‘Wanneer begint voor mij vandaag?’

We zijn vaak zo druk met alle dingen die we moeten op een dag, dat we de dag in feite alleen maar aan het afwerken zijn. Er kan dan zomaar een dag voorbij gaan zonder een bewust moment van genieten. Alsof dat pas zou mogen als je ’s avonds op de bank zit. Als alles klaar is.
Sinds deze spreuk me gepakt heeft vraag ik me regelmatig af: ‘Wanneer begint voor mij vandaag?’ om mezelf te herinneren dat vandaag ‘nu’ is en al begonnen is. Dat ik er alleen maar even bij stil hoef te staan om er van te genieten. Dan voel ik even dat ik leef in plaats van geleefd wordt. Dan zie ik waar ik ben, hoor ik wat er te horen valt, te voelen, te proeven en te ruiken. Vaak gaat zo’n moment opeens gepaard met een gevoel van dankbaarheid voor wat er is.

Zo nu en dan afvragen op een dag ‘Wanneer begint voor mij vandaag?’ helpt me om mijn leven niet uit te stellen tot alles klaar is (dat moment komt nooit ben ik bang), maar om met regelmaat echt in het moment te zijn en te genieten van wat er is.

Een fijne dag,
Carolien