“… Iedereen vindt me goed zoals ik ben
nu ikzelf nog …”

Loesje


Waarom zijn we vaak strenger voor onszelf dan voor anderen?

Iedereen kent in zijn leven momenten dat het niet mee zit. Of het nu gaat om werk, gezondheid of relaties, we krijgen allemaal wel ergens tegenslagen te verwerken. Daarnaast hebben we ook allemaal te maken met onze eigen onvolkomenheden.

Onze eerste reactie op moeilijkheden en op negatieve emoties is om ze te onderdrukken of ons ertegen te verzetten. Dat verzetten gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van zelfkritiek of schaamte of een defensieve houding. Het blijkt echter dat onze emotionele pijn alleen maar erger wordt als we ons verzetten. Onderdrukken van moeilijke gevoelens en gedachten is als een bal onder water proberen te houden; het kost veel energie en uiteindelijk lukt het niet.

In de Compassietraining leer je om je niet langer te verzetten tegen moeilijke gevoelens en ze te accepteren. Je leert omgaan met jezelf zoals een goede vriend met jou zou omgaan op momenten dat je het moeilijk hebt. Je leert je eigen onvolkomenheden te accepteren en meer aanwezig te zijn in het hier en nu. Je zult evenwichtiger omgaan met de onvermijdelijke tegenslagen in je leven.
Daarnaast leer je ook je bewust te zijn van mooie momenten en ervan te genieten. Omdat het milder en vriendelijker naar jezelf zijn direct invloed heeft op hoe je naar anderen en de wereld kijkt, zul je meer sociale verbondenheid ervaren. Je zult je lichter en gelukkiger voelen.

Zelfcompassie is niet egoïstisch. Het maakt dat je goed voor jezelf zorgt en daardoor ook meer begrip, ruimte en compassie voor anderen hebt.

De wetenschappelijk onderbouwde Compassietraining is een mooi vervolg op de Basistraining Mindfulness. De Compassietraining bestaat uit 8 bijeenkomsten en een stilteavond en start in september 2018.
De bijeenkomsten vinden plaats in een prachtige ruimte van ‘Mindfulnessinmotion’, Bakenbergseweg 72 Arnhem, voormalige Heilig Hart Kerk op de Hoogkamp (Arnhem Noord)