“… Je hoeft niet de hele trap te zien.
Doe gewoon de eerste stap …”

Martin Luther King


Elke reis begint met een eerste stap. Een reis kan een enorme onderneming zijn, maar een eerste stap is altijd haalbaar.

 

Dat is ook waarom de bovenstaande spreuk van Martin Luther King me zo aanspreekt. Je hoeft om aan iets te beginnen niet altijd te weten waar het precies toe leidt, of je de eindbestemming gaat halen, wat het resultaat zal zijn en welke inspanningen je moet plegen. De intentie om iets in je leven te willen veranderen kan voldoende zijn.

Die gewenste verandering kan gelden voor alle domeinen in je leven. Het kan betrekking hebben op je relaties, je werk, je vrije tijdbesteding, je persoonlijke ontwikkeling of je gezondheid.
Je hoeft niet meteen helemaal vegetarisch te worden, je kan beginnen met een dag per week geen vlees eten. Je hoeft niet meteen een weekendje weg te plannen met een wat verwaarloosde vriend, maar een telefoontje kan al veel goed doen. Je hoeft niet van baan te veranderen, soms kan het inplannen van kleine rustmomenten In je werkdag al maken dat je met meer energie en meer plezier je werk doet.

Zodra je duidelijk hebt waar je verandering wil kan het gewoon goed zijn om te beginnen, stap voor stap. En uiteindelijk maken vele stapjes samen wel degelijk het verschil.

Een van de pijlers van Mindfulness is het steeds opnieuw beginnen. Je kan elk moment besluiten om met aandacht in het hier en nu te zijn en bewust te kiezen welke stap je wil zetten. Elke inademing is een nieuwe kans om echt aanwezig te zijn in het moment.

 

Of je nu op reis gaat of thuis blijft in deze vakantietijd,

ik wens je een goede zomer.
Carolien